Pääkaupunkiseudun hengitysilma oli syksyllä enimmäkseen hyvää – marraskuussa katupölyä tavanomaista enemmän

Ihmisiä kadulla syksyisessä säässäHSY:n tekemän katsauksen mukaan pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli syys–marraskuussa suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Katupöly kuitenkin heikensi ajoittain ilmanlaatua selkeästi enemmän kuin edellisenä syksynä. Seudulle kulkeutui myös jonkin verran tavanomaista enemmän pienhiukkasia muun muassa maastopaloista.

Nastarenkaat rouhivat ilmaan katupölyä

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli syksyllä hyvä kaikilla Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausasemilla vähintään puolet ajasta. Ilmansaasteiden pitoisuudet pysyivät alle raja-arvojen. Ilmanlaatu oli hyvää erityisesti syys- ja lokakuussa.

- Marraskuussa ilmanlaatu heikkeni osassa pääkaupunkiseutua erityisesti katupölyn vuoksi, jota pääsi ilmaan, kun nastarenkaat rouhivat kuivaa asfalttia. Katupölyä oli selkeästi enemmän ilmassa kuin edellisenä syksynä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Katja Ohtonen.

Ilmanlaatu oli katupölyn vuoksi huonoa erityisesti vilkkaasti liikennöidyllä Mäkelänkadulla Helsingissä. Vartiokylässä ilmaa puolestaan heikensi marraskuussa parin tunnin ajan puunpolton päästöt.

Maastopaloista peräisin olevia pienhiukkasia kulkeutui pääkaupunkiseudulle syksyn aikana


- Tämän syksyn ilmanlaatuun vaikuttivat ajoittain myös Suomen rajojen ulkopuolelta kulkeutuneet pienhiukkaset. Pitoisuudet pysyivät onneksi kuitenkin melko maltillisina, Ohtonen kertoo.

Pienhiukkasten pitoisuudet kasvoivat koko seudulla etelästä kulkeutuneiden pienhiukkasten vuoksi 25. lokakuuta. Toinen samantyyppinen kaukokulkeuma saapui seudulle 14. marraskuuta. Etelä-Venäjän ja Ukrainan maastopaloista peräisin olevia pienhiukkasia puolestaan kulkeutui Suomeen 10. päivä marraskuuta.

HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 eri kohteessa. Mittausasemista seitsemän on pysyviä ja neljän paikka vaihtuu kalenterivuosittain. Ajantasaisen ilmanlaatutiedon saa osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu.

Lisätietoja:
Aihe: Ilmanlaatu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat; Asiantuntijat